söndag 3 april 2016

Kvartalsrapport och portföljgenomgång


Idag blir det en kvartalsrapport och portföljgenomgång. Nog är det tveksamt att mäta varje kvartal och det är årsresultaten man ska lägga störst vikt vid. Kvartalet var hursomhelst lyckat, nästan 5 procent upp. DJ World index dock gick bättre än Sverige vilket man får väga in eftersom jag har 2/3 utländska innehav. De flesta bolagen har gått bra och eWork och färskingarna Somero och Savaria har varit extra lyckade.

Nu följer portföljgenomgången där jag lagt till mitt inköpsår och antal ägare hos Avanza som kuriosa. Pratar vi fotbollstermer så är det viss rotation i truppen även om jag ägt vissa bolag sedan 2010. Jag lägger inte länkar till varje bolag men kolla gärna Avanzas sida och etiketterna här till höger för vidare läsning. Financial Times och 4-traders gäller för de mest exotiska aktierna.

Northwest Healthcare CA - 13 %
Stabil högutdelare som visat styrka sedan i somras. Äger sjukvårdslokaler världen över, främst i Kanada men även Tyskland, Brasilien och Australien. Stort insynsägande. Minus för skuldsättningen men de är på rätt väg. En kärninnehav som genererar fint "kassaflöde" genom sin månadsutdelning.

Precis efter kvartalet, dvs i fredags, så meddelade de att de ger ut nya andelar på 9.20 CAD och kursen gick ned. Visst är det trist med utspädning (ca 10%) och jag önskar att kursen satts lite högre. Nu börjar de dock kunna finansiera expansion med egna andelar, och gissar själv att fler kommande köp kan vara en förklaring (förutom det som explicit nämns i stycke 4). Tyskland kan t.ex. vara en marknad att växa i. Paul Dalla Lana tog över i somras och när han ledde den internationella enheten ökade han resultatet tio kvartal i rad.

Kurs 9.22 CAD, Yield 8,7 %, mitt inköpsår 2014, 594 ägare hos Avanza. 

eWork - 12 %
Har klättrat upp som ett stort innehav pga att de blivit populära. En tidigare högutdelare som nu har mer "normal" utdelning och ambitiösa tillväxtmål. De är en IT-konsultförmedlare som jag tror/hoppas bygger upp en slags nätverkseffekt. Behåller men ökar inte.

Kurs 82 kr, Yield 3,9 %, mitt inköpsår 2013, 2 216 ägare hos Avanza. 

Discovery Ltd (ZA) - 11 %
Världens mest innovativa försäkringsbolag, enligt mig men framförallt enligt Fortune :-) De fokuserar på att förändra sina kunders beteenden och sänka risken i sin "portfölj" genom positiva incitament. Basen är i Sydafrika och England men de expanderar via Joint Venture i Kina, USA, Asien och Europa (Italien).

Negativt är att de är tunga i Sydafrika även om diversifiering är på gång. Försäkring med positiva incitament börjar också bli hetare så det är möjligt att konkurrensen ökar. Skulle vilja öka i bolaget, men har för mycket i ZAR. Nuvarande resultat tyngs av expansionen och just ingången i Kina och USA känns spännande.

Kurs 120 ZAR, Yield 1,2 %, mitt inköpsår 2010. Oklart antal ägare hos Avanza.

Vitec - 11 %
Liksom eWork så har de ökat i popularitet. Stabil verksamhet med hög andel återkommande intäkter. Ett av de få (?) svenska bolag som tydligt lyckas förklara vilka konkurrensfördelar de har. De gör mängder av förvärv vilket möjligen är en risk, dvs att något blir misslyckat och det krävs större förvärv att få samma resultatpåverkan när bolaget växer.

Kurs 64,75 kr, Yield 1,4 %, mitt inköpsår 2012, 1296 ägare hos Avanza.

Famous Brands (ZA) - 7 %
Ska man bara ha ett snabbmats/cafeföretag är det här mitt val. Svårslagen tillväxt och 30% per år i årlig kursutveckling sedan 1994. De äger hela kedjan: tillverkning, logistik, franchise, och är diversifierade med olika koncept. Har hela Afrika att växa i men en risk är att Sydafrikas marknad blir mättad (på alla sätt). Konkurrensfördelarna bör vara svagare utanför Sydafrika, eller i alla fall ta längre tid att bygga upp.

Risken är såklart också den sydafrikanska valutan, men att Starbucks nu kommer till Sydafrika tror jag endast påverkar på "marginalen". Ett tydligt spel på medelklassen i Afrika och närmare köp än sälj.

Kurs 116 ZAR, Yield 2,8 %, mitt inköpsår 2010. Oklart antal ägare hos Avanza.

Savaria Corp (CA) - 6 %
Hissbolaget har jag skrivit om ganska nyligen. Och hur spännande är inte trapphissar (eller inte)? Tuffar på ganska fint pga diverse köprekar och lär gynnas av fortsatta demografiska förändringar. Är ganska nöjd med nivån på innehavet och vill se hur det utvecklas. Gör sällskap med hela fyra andra Avanza-ägare! Har inte landat i exakt hur starka konkurrensfördelarna är, men senaste rapporten ger en ganska god bild (sök på competition).

Kurs 6.10 CAD, Yield 3,2 %, mitt inköpsår 2016, 5 ägare hos Avanza.

8990 Holdings (PH) - 6 %
Innovativ husbyggare i Filippinerna som också agerar bank. Låter kanske riskfyllt, men de har varit förvånansvärt stabila. Rejäla konkurrensfördelar och ett nyttigt bolag, både för aktieägarna och samhället. Har också fått en beskrivning ganska nyligen.

Kurs 7.8 PHP, Yield 6 %, mitt inköpsår 2015. Oklart antal ägare hos Avanza.

Bonäsudden - 6 %
Hyres- och samhällsfastigheter i Linköping. Spännande litet fastighetsbolag som jag upplever är underanalyserat och ger en god utdelning. Har för egen del skrivit om dem här.

Kurs 107,75 SEK, Yield  7 %, mitt inköpsår 2016, 68 ägare hos Avanza.

Somero (GB) - 6 %
Lasermaskiner som används till betonggolv m.m. Som ni märker har jag lärt mig att att hålla tungan rätt när det gäller cement och betong. Gillar bolaget och de bör ha en ljus framtid sett till marknadsposition och tillväxtmöjligheter. Det som möjligen gnager är att de säger "99% marknadsandel" av en marknad som de mer eller mindre definierar själv. Även om de har starka konkurrensfördelar - vilket jag tror - så försöker de nästan framstå som monopolister istället för den ledande aktören. Försköning är inte bra.

Samtidigt tycker jag de verkligen är ledande och bygger upp något unikt. Men för att öka ska jag bevaka mer kring konkurrensbiten. Läs mer om bolaget i tidigare inlägg.

Kurs 149 GBX, Yield 4,6 %, mitt inköpsår 2016. Oklart antal ägare hos Avanza.

Matahari Department Store (IN) - 6 %
Indonesiens ledande klädbutik. Bättre nyckeltal än H&M och 100 % tillväxtmarknad på gott och ont. Har lyssnat på diverse rapporter och deras e-handelsmodell är intressant. De säljer via en portal, Mataharimall, som de äger en andel av. Men man kan även hämta andra e-inköp i butikerna. Först på sikt bygger de egen e-handel och tar då med sig de här erfarenheterna. Strategin tycks vara att begränsa kostnader, utvärdera, och driva trafik till egna butikerna. Se även tidigare inlägg.

Kurs 18 000 IDR, Yield 1,4 %, mitt inköpsår 2015. Oklart antal ägare hos Avanza.

MTN Group - 5 %
Afrikansk telekom som verkligen varit usch och fy. Det kan snabbt bli bättre eller ännu sämre beroende på hur en jätteböter från Nigeria landar. Det enda som inte är usch och fy är att man fått en utdelning ganska nyligen. Om de går upp en del (= positiv lösning) överväger jag att minska då min Afrikaandel också är väl tilltagen. Jag underskattade nog den kombinerade risken med telekom (hög risk) i Nigeria (ännu högre risk). Potentiellt dock en rejäl högutdelare om bötern inte landar för illa.

En intressant aspekt av MTN är deras ägande i Africa Internet Group vilket kan vara positivt på sikt.

Kurs 132 ZAR, Yield 8,5 %, mitt inköpsår 2015. Oklart antal ägare hos Avanza.

Premier Marketing (TH) - 5 %
Sysslar bland annat med fisksnacks som är väldigt populära i Thailand. Har äntligen fått tag i några att knapra på (Thai-butik nära Hötorget). Förväntningarna var kanske väl höga då omdömen från mindre familjemedlemmar blev allt från "bläk" till "gammal kaviarmacka". Själv tycker jag de inte var så farliga utan snarare goda om man bara kommer förbi tröskeln. Nog kan det ändå vara så att snacks är rätt lokalt, för jag tror inte att Thailändare gillar Cloetta i samma utsträckning som vi.

Något som var uppe i tidigare inlägg var om de köper fisk från rätt ställen, och det gör de eftersom de är 2:a i en ranking från Greenpeace.

Kurs 9.95 THB, Yield 5,3 %, mitt inköpsår 2015. Oklart antal ägare hos Avanza.

Saltängen - 2 %
Har minskat från 5 till 2 procent för att dra ner på risken och innehavet är under utvärdering. Beslut tas efter stämman och antingen går jag ner till 0 eller upp till 5. ICA-risken och det låga insynsägandet gör mig tveksam till att lägga 5 % av portföljen i dem (min miniminivå). Utdelningen är utdelningen lockande och bolaget ocykliskt, men totala risken är svårbedömd.

Uppdatering 160408: Jag har sålt mitt innehav. Positivt var att de svarade på frågorna jag skickat in och också gav ett seriöst intryck på stämman. Jag kan och vill inte redogöra för diskussionerna på stämman. Jag tolkar det dock allmänt så att automationsgraden på ICAs andra lager i Helsingborg är ganska mycket högre (observera att det är min egen tolkning). Visserligen skulle det kosta mycket för ICA att bygga nytt, men jag ser en risk att ICA någon gång vill ha högre automatisering. Det skulle då kunna ske i en ny byggnad. Och det något låga insynsägandet gnager. Däremot är Saltängen en kandidat för rese- och renoveringsfonden, där summorna är lägre. Men jag vågar inte lägga 5 % av portföljen i Saltängen. Kanske är jag feg men så här tänker jag nu.

Kurs 99.75 kr, Yield 10 %, mitt inköpsår 2015. 1236 ägare hos Avanza.

Synpunkter
Vad tycker du om portföljen? Saltängen och MTN tycker jag är de som hänger lösast men att det sammantaget är en relativt god mix, med något exotisk smak. Vad tycker du ska bort, och vad tycker du saknas? Är det något bolag du har funderingar om? Är det något bolag du är sugen på att köpa och något du aldrig ens skulle överväga?

41 kommentarer:

  1. Hade missat att eWork har skjutit upp så mycket. Väldigt fint bolag måste jag säga. Kommer att bli en högutdelare igen. Få bolag kan dela ut typ 80-90 % av vinsten samtidigt som man växer 20-30 % om året. Riktigt fin ROE (särskilt efter extrautdelningen förra året)! Det enda (nåja) som är negativt med affärsmodellen är att extremt små skillnader i marginalen/kostnadsbasen slår ut kraftigt i vinsten, men å andra sidan skapar det köpläge för den som är tillräckligt övertygad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. eWork är mycket fint och jag har också blivit mer stärkt i synen på deras konkurrensfördelar. Gillar kombinationen av (oftast) ganska hög utdelning och tillväxt. De får ligga kvar på den numera ganska höga andelen i portföljen.

      Radera
  2. Tycker fortfarande att Bonäsudden risk inte reflekteras i utdelningen de ger, 7% är ca preferensland av bra kvalité och under flera andra REITs som North Western som jag ser som lägre risk i jämförelse. Om vi talar potentiellt ökat värde så ligger de lite för långt borta från större relevanta städer med fokus på en stad vilket ger mer nedsida än uppsida i framtida värderingar och skulle titta på NP3 eller Orava som alternativ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för synpunkten och tipsen. Kanske är jag för positiv. Har ett litet problem att eWork och Vitec är mina riktiga svenska kärninnehav och att det skulle bli för mycket med allt i dem. Det finns ändå någonting jag verkligen gillar med Bonäsudden men ska fundera vidare på risken.

      Radera
    2. Ett annat alternativ vilket är tråkigt men växar stadigt skulle vara Castellum (om vi stannar kvar på fastighetsbolag); blir ett bra ankare som växer över tiden med utdelning utan att ha väldigt stora risker ala Bonäsudden samtidigt som du får en stabil svensk grund.

      Radera
    3. Ja, tack för tipset där med. De kan ju vara ett alternativ som verkligen är låg risk, liksom Heba som Lars varit inne på.

      Radera
    4. Ska tillägga att jag är positiv till Bonäsudden (men man ska inte vara för positiv). Risken är väl en större krasch vilket skulle slå mot utdelningen. Samtidigt undrar jag om de andra fastighetsbolagen kommer klara sig så mycket bättre i så fall...

      Det jag ser och gillar är hög utdelning, mindre upptäckt bolag, och en bra mix av hyresfastigheter och samhällsfastigheter - som båda bör ha en hög efterfrågan.

      Radera
  3. Jag är ganska ointresserad av high yield så jag undviker att kommentera det.

    Däremot är jag riktigt sugen på åtminstone Somero, Famous Brands och Discovery.

    Mtn är jag också sugen på att investera i men jag har redan ett innehav i Millicom som också är delägare Africa Internet Group och påverkas av ungefär samma externa faktorer på världsmarknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Somero är speciellt och har sin fina nisch medan Famous Brands och Discovery är extremt bra historik och kvalitet. Famous Brands och Somero är ganska små medan Discovery kommit upp i storlek. Kolla gärna på dem och bara att fråga ifall jag kan bidra med någon slags input.

      Radera
  4. Kan även tillägga att jag inte har något emot de andra innehaven. Ework äger jag, Vitec borde jag aldrig sålt och de två sydostasiatiska bolagen ser fantastiska ut med avseende på pris och tillväxt men ligger utanför min horisont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra (förutom Vitec då). Appropå Sydostasien, är det Matahari och Premier Marketing du håller högst, och inte 8990?

      Du får testa expandera horisonten gradvis :)

      Radera
    2. Ärligt talat räknade jag fel på antalet sydostasiatiska bolag. Men du har helt rätt om vilka två bolag jag rankar högst. Ju mindre komplex en verksamhet är, desto bättre tycker jag om den rent generellt. Med snacks får man en väldigt snabb feedback då folk köper vad de gillar om de har råd med det. Att bygga saker och sen finansiera är i jämförelse ett större och mer komplext åtagande.

      Radera
    3. Sant, kläder och snacks är mindre komplext och bör ha mindre risker generellt. Sen kan man tycka att hus ändå är ännu nödvändigare :-)

      Radera
  5. Hej Gustav

    Tycker ework känns spännande men tyvärr är bolaget för litet för att jag ska investera. En indirekt investering genom investmentbolaget Öresund kanske kan bli aktuellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Där tror jag du (statistiskt) tänker fel. Jag tror du tjänar just på att fokusera på mindre bolag: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/01/forfinat-fokus-sma-marknadsledande-bolag.html

      I fallet eWork så har de som mål att växa 20% per år till 2020 om jag minns rätt. Frågan är när bolaget blir tillräckligt stort för att du ska investera i dem. Du riskerar att gå in när "resan redan är gjort" (usch, nu låter jag som någon haussare på DI börssnack, men jag hoppas du förstår vad jag menar).

      Alla bolag gör ingen sådan resa uppåt i listorna men om man lyckas hitta dem som gör det kan belöningen vara god. Istället för att haka på när fonderna gör det :)

      Men allt beror på strategi och man ska välja något som passar sig själv, risken är nog högre även om den (statistiska) avkastningen också är det.

      Radera
  6. Hej,

    Det är många intressanta bolag du har. Jag är själv svag för bolag som har många rekordresultat i rad som tex Discovery som jag också äger. Skulle gärna vilja äga Famous Brands men vill inte har för hög exponering mot Sydafrika. Premier Marketing är också ett bolag som jag är intresserad av. De borde påverkas positivt av flera megatrender såsom urbaniseringen i Thailand som är störst i Sydostasien samt hälsotrenden (Däremot är den demografiska utvecklingen mer negativ jämfört med övriga Sydostasien och de kommer ha en snabbt åldrande befolkning)Jag har också för skojs skull provat deras fisksnacks som var OK, men ändå inget för mina västerländska smaklökar.
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Famous Brands är riktigt hög kvalitet. Premier Marketing är inte lika starka i alla delar och gjorde en (liten) utdelningssänkning. Däremot mycket bra och nyttig produkt med förmodat lojala användare, du och jag är knappast typkunden :-)

      Min Afrikavikt är något hög så det är möjligt att MTN får gå när saker ser ljusare ut.

      Just bolag med stadigt ökade vinster och utdelning är de allra mest intressanta. Hittar man rätt kan det bli rejäla "compounders" som man sitter på från år till år.

      Radera
  7. Intressant läsning!

    Jag har en fråga: Hur följer du upp dina kvartalsrapporter? Jag vill skaffa mig en bättre överblick över tillgångarnas utveckling en gång i halvåret, men vet inte riktigt vilka parametrar jag bör ta med. Jättetacksam för tips och kanske en exelmall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brukar mäta halvårsvis och det är årsresultaten jag bryr mig mest om. Tanken är att se om jag går bättre än index. I mitt fall kör jag med ett hemmasnickrad index, se mer här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/01/sammanfattning-av-2015.html

      Har tyvärr ingen excel-mall flr detta och fokus var nog på en portföljgenomgång.

      Radera
  8. Jag är ju just hemkommenm från Thailand där dessa fisksnacks från Premier marketing säljs.Det går bra för företagets produkter. Det finnns dock enm ssak som jag har börjat fundera på och uppmärksamma litet grann. Det är att det finns hur mycket annan snacks som helsst i landet. Dina älsjkade konkurrensfördelar och vallgrav kanske är mindre än vad vi tror. Jag ser ju dessa påsar med potatischips i var mans hand och dessutom säljs dessa kanske för oss inte helt aptitliga insekter och larver i de rullande stånd som syns i varje hörn. Sedan har Thailändarna börjat utveckla en sötsakskultur också där man mumsar på riktigt söta godisar. Det här är något att kanske ta i beaktande för dig som har just moat som en stor del i ditt analysarbete. jag själv är mycket sugen på att ta in ett thailändskt bolag och då ligger PM bra till. Ett hissföretag är ju nästan ett måste för en rullstolsinvesterare eller hur. Savaria är ett av några bolag som jag håller på att titta på och kanske blir det ytterligare en aktieägare från Avanzakollektivet i Savaria. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag ändå tycker tala till dess fördel är att de är nyttiga. Nyttigheten och vanan tror jag är viktiga aspekter. Moaten ska inte överdrivas, du kan ju köpa vilket snacks du vill, men inom fisksnacks har de 73 procent av marknaden (om jag minns rätt).

      Jag ser snacks som lite en Coca-Cola grej, att du äter av vana (och förhoppningsvis för över på dina barn) men det här är ett av ganska få bolag med relativt sett nyttiga produkter. Då spelar inte hälsotrenden emot.

      Savaria är inte så dum faktiskt. Ett bolag som faktiskt är ganska intressant, och Thailändskt, är Major Cineplex Group, kanske ett alternativ till PM?

      Radera
    2. Hehe! Det verkar som om du och jag tänker väldigt lika därför att Major Cineplex ligger just nu väldigt nära ett inköp. Det kommer ett speciellt inlägg om det bolaget inom kort.

      Radera
  9. Vad innebär det exakt att NWHC ger ut nya aktier? Kommer man få ett erbjudande via avanza att teckna sig för dessa eller hur fungerar det?

    SvaraRadera
  10. Nope, private placement vilket gör att du inte kommer få något erbjudande.

    "NorthWest Healthcare Properties Real Estate Investment Trust ("NorthWest" or the "REIT") (TSX:NWH.UN) announced today a public offering, on a "bought deal" basis, of 6,000,000 trust units (the "Units") at a price of $9.20 per Unit representing gross proceeds of $55.2 million. The offering is being made through a syndicate of underwriters led by RBC Capital Markets and BMO Capital Markets."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, morgonkaffet har inte hunnit få effekt ännu men jag har lite svårt att greppa vad det kommer få effekt på aktiekurs och utdelning. De ger ut mer aktier och tar in mer pengar. Borde ju ge mer intäkter till REITen om de placerar vettigt.

      Radera
    2. Stämmer som Jonas säger att det är en private placement som inte är öppen för allmänheten. De ger ut nya andelar (= tar in nya pengar) vilket ger utspädning. Men den totala effekten av det hela beror på vad de gör med pengarna.

      Radera
    3. Det som hände var att kursen gick ner ca 0.20 CAD då den stod vid 9.4x innan och de sålde för 9.2 (raset var runt 5%). På lång sikt så har de sagt att pengarna ska gå till att köpa två byggnader i Berlin samt att betala av lån så långsiktigt har det antagligen bra värde för företaget men kortsiktigt så ger det utspädning (mindre utdelning / aktie) samt sänkt kurs.

      Också Gustav kunde du gå på Saltängens stämma och kan vi då hoppas på en post om Saltängen i allmänhet (om inget annat vilken riktning du bestämde dig för att gå med posten och eventuell ersättare)?

      Radera
    4. Har uppdaterat med ett litet tillägg om Saltängen. Jag har nu sålt och förklarar i korta drag hur jag tänkte.

      Radera
  11. Hej!
    Har aldrig ägt saltängen men övervägde ett tag at ta in det, det hela föll på att man är väldigt beroende av ICA och jag själv inte har en aning om hur teknikutvecklingen ser ut inom lager.
    Har själv delarka , ger mindre DA än saltängen , men å andra sidan kontorsfastigheter i sthlm omrdået bör vara desto mer eftertraktade än ett lager på vischan utanför västerås;), så nedsidan borde vara begränsad.
    Överväger att ta in bonäsudden, solklart inte samma tillväxt som tex castellum eller balder men linköping är ju ändå en en tillväxtregion.
    Funderar också på sydsvenska hem som nyligen noterades upplägget påminner mycket om bonäs, har du några åsikter om sydsvenska?
    Vänligen JFG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Sydsvenska hem har jag faktiskt missat. Läst på lite nu och det är både plus och minus. Plus på nya fastigheter. Minus att det faktiskt är lite svårare att få grepp om dem. Det handlar om fler städer, att alla fastigheter inte är tillträdda och att webbsidan för hyresgästsidan går till fastigheter som inte är med i bolaget.

      Har läst för lite för att ha några direkta åsikter förutom detta spontana. Ska läsa mer. Och har någon annan input så vore det varmt välkommet. Jag ska läsa på mer då bolaget såsom du säger, påminner om Bonäsudden.

      Radera
  12. Måste säga att du tappar mig på bytet av saltängen till bonäsudden?

    Har bara ögnat igenom bonäsuddens 2015 ÅR snabbt men vad jag kan se så lever man av en NE om 166m och hyresintäckter om 23m med förvaltningsresultat på 15m som man har adminkostnader på 18,5 för och räntor på 5,5 man går alltså back igentligen men betalar ändå ut en utdelning om 7,5:-? Detta på brutet räkenskapsår om 15 månader som jag förstår det?
    Vad är det jag missar att se? ser för mig ganska tveksamt ut just nu varjefall.

    I saltängen har du en stor risk, kundrisken. En enda kund som teoretiskt nån gang kan hamna på obestånd eller som eventuellt kan bli beroende av mer automatisering som kan föranleda flytt även det.

    I bonäsudden har du inte den risken av en enda hyresgäst, för att greppa hyresgästrisken behöver du ingående kunskap om de olika hyresgästerna och deras viktning I omsättning och eventuell kommande vinst. Du har en uppsjö risker kopplade till fastigheterna som ICA tar hand om själv I saltängen, el, värme, vatten, snöröj, områdesunderhåll, etc etc. Du har viss risk för ytterligare kapitalbehov framöver och en hög risk, Ledning/styrelserisk, om man delar ut pengar som man inte tjänar. (tar från equity) I form av kompetens och försiktighet hos styrelse m.fl.

    Det finns säkert ytterligare risker snabbt identifierbara men min poäng är att du verkar I mina ögon byta en mindre risk mot flera större och möjliga risker med mindre utdelning per krona under förevändning av att du gör det I riskhänseende? Min spontana fråga blir har du gått vilse eller missar jag helt poänger och saknar info samt läst på för dåligt I bonäsudden? Hoppas du inte tar illa upp av frågan. Mvh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller Bonäsuddens administrationskostnad är det en engångskostnad. Utdelning nu beslutad året ut och min förhoppning är att de kan vara en stabil utdelare. Jag ser det som att det första året nu var speciellt men att de satt en utdelning som förhoppningsvis kan vara hållbar. Sen kan man inte veta, t.ex. beroende på bostadsmarknadens utveckling m.m.

      Största ägaren är Carl Tryggers Stiftelse och de ser förhoppningsvis en stabil utdelare i det här.

      Saltängens risk må vara låg men det är konsekvensen jag är rädd för. Och sen tänker jag att risken på något sätt ökar om automatiseringsgraden är låg jämfört med ett helautomatiserat lager.

      Skulle det hända något med Bonäsuddens fastigheter är det väl inte så sannolikt att allt händer på en gång, om det inte blir en tromb just i centrala Linköping och vissa valda utkanter.

      Bonäsuddens fastigheter har större underhållsbehov, och det finns en renoveringsplan i bolagsbeskrivningen.

      Ett annan sak som också påverkar är att jag varit på båda stämmorna (men jag är inte bekväm med att redogöra för mer än generella intryck).

      Sammantaget är jag inte säker på hur ett lager som inte har en hög automatiseringsgrad efterfrågas, men jag är säker på att hyreslägenheter och samhällsfastigheter (förskolor/service/äldreboenden) efterfrågas.

      Tar inte illa upp alls att du frågar! Snarare något som uppskattas!

      Radera
    2. Engångskostnader kan ofta permanentas och även om det inte är fallet här har jag svårt att tro att det helt nollas? Västeras saknar lagerlokaler liksom store delen av mellansverige. speciellt med egen infart från Europaväg.

      Nu är jag tyvärr helt oinsatt I svårigheten att bygga in automatisering I befintliga kåkar gentemot nybyggda är det helt omöjligt?

      skönt att du inte tar frågan fel :-)

      Räntan är väl antagligen oförändrad framöver?
      Hyresintäkten likaså? frånsett 4 kvartal istället för fem då kanske.

      Ren gissning om ett resultat kring 7-10m normalt är det rimligt? En utdelning på 12,6m?
      372m I lån, och bolaget handlas till premie emot eget kapital.

      Rent siffermässigt så ser saltängen bättre ut på många plan som jag ser det.

      Frågan om Automatiserade lager är intressant och kan helt klart vara av värde för enskild bedömning av saltängen.

      Vad som kan hända med bonäsuddens fastigheter är väl nästan samma risk på båda bolagen så ren fastighetsrisk av force majure karktär utelämnar jag därför.

      Bonäsuddens hyresgäst risk däremot är intressantare, hur många hyresgäster står för merparten av omsättningen/vinsten och vilken typ av fastigheter hyr dom? kanske vid närmare efterforskning visar sig att den risk skillnaden är försumbar?

      Pris /risk på övriga delar som kan förändra förutsättningarna är med intressant, om jag själv har avtal med Stockholm vatten så är jag inte benägen att lasta hyresvärden för dyrt vatten eller dyr el eller underhåll/rep på sånt osv.

      Huvudägaren carl tryggers stiftelse verkar inte skilja sig från icahandlarnas intresse I saltängen I stor mån?

      Summa sumarum så trots siffrornas överlägsenhet I saltängen så år risken för efterfrågan på automatisering av lager en så stark ingrediens så du känner att risk/reward väger över emot bonäsudden dom andra riskerna till trots I ditt fall? har jag förstått det hela rätt då?
      Mvh

      Radera
    3. För att inte riskera att skrämma ihjäl dig kanske jag ska lägga till att min förhoppning med diskussionen delvis ligger i att försöka förstå ditt ställningstagande för att se om jag själv hoppar i galen tunna i saltängen. Mvh

      Radera
    4. Anledningen till att jag säljer är att komma bort från "ICA-säger upp för att bygga helautomatiserat laget i framtiden"-risken. Så Ja, på frågan, jag tar t.ex. lägre direktavkastning för att komma bort från risken. Kan inte "leva" med en portföljandel jag vill ha eftersom kursen väl skulle rasa kraftigt (och även konkurrensfördelarna ifrågasättas). För hög risk, eller i alla fall konsekvens, för 5% av portföljen.

      Bonäsuddens årsredovisning är lite rörig. Kostnaderna avser hela perioden men intäkterna sen de tillträdde. Jag utgår från synsättet i bolagsbeskrivningen sid 40 som säger att 2015 inte är ett normalår:
      http://investor.bonasudden.se/media/44511/bonasudden_bolagsbeskrivning.pdf

      Hyresrisken i Bonäsudden är diversifierad. Dels har du privatpersoner som hyr lägenheter. Sen har du kommunen som hyr samhällsfastigheter, förskolor, servicehus, äldreboende etc. Jag tänker mig att det är "tryck" på sådant och även om något avtal inte förlängs (de brukar förlängas) blir effekten mycket mindre än jämfört med Saltängen. Här har du alla fastigheterna: http://www.bonasudden.se/fastigheter/

      Radera
  13. Kallebäck kanske är av intresse för dig? siffrorna liknar saltängens, såsom utdelning och DA verksamheten likaså samt att styrelseledamoten Lennart Låftman är bolagets 4de största ägare sitter I styrelsen för bonäsudden med :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funderat lite på dem, de och Delarka kan ändå vara intressanta. Har ett inlägg på gång om enfastighetsbolag, de är rätt kluriga i all sin enkelhet :-)

      Radera
  14. Hej
    Jag har hört att Northwest Healthcare ska get ut nya andelar. Är det ett visste datum som gäller? Will gärna pricka in en bra tid att handla aktien... Det är kanske omöjligt... Vore tacksam om råd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något som sker utanför marknaden på 9.20 CAD men det är redan gjort (man kan inte delta som privatperson). Kursen var nere däromkring men är uppe på nästan samma som innan meddelandet. Svårt att säga något om tajming, men för egen del hoppas jag på fler bra köp av det eventuella överskott som kom in.

      Radera
  15. Hej Gustav,
    Ditt inlägg om enfastighetsbolag låter spännande. Ser fram emot intressant läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ska försöka prioritera det!

      Radera